Deze onzekere tijden vragen veel van je. Je moet er maar mee dealen en dat is soms best lastig.

Hoe gaat het met jou? Lukt het je een goed voor jezelf te zorgen in deze tijd?

Je moet instant schakelen, creatief zijn, geduld hebben, nieuwe plannen smeden, je kroost entertainen, voor je dierbaren zorgen, en ondertussen ook nog je team, studenten of  klanten te woord staan.

Je mentale en fysieke gezondheid wordt op dit moment keihard op de proef gesteld. Daarom deze belangrijke tips, die vanuit ons vakgebied binnen handbereik zijn om aan je te geven, juist nu!

Zodat jij die power-mode kan behouden, je positieve gezondheid kan blijven activeren.

 

1. Kies voor vitamines en mineralen

Ik zal specifieke supplementen noemen die je immuunsysteem effectief maken. Ik kan het niet genoeg benadrukken: een krachtig lichaam en dus ook een effectief immuunsysteem heeft volop vitamines en mineralen nodig. Dat is het fundament!

oat

Deze voedingsstoffen haal je NIET tot onvoldoende uit allerlei bewerkte voeding, pakjes en zakjes, magnetronmaaltijden, kant-en-klare maaltijden, afhaalmaaltijden en junkfood. Laat ze links liggen, vooral nu!

Kook zoveel mogelijk zelf met verse producten en als het kan biologisch. Eet vooral een grote variatie aan groenten (alle kleuren van de regenboog) en gezonde vetten. Denk hierbij aan kokosproducten, olijven, ongebrande noten, zaden en pitten, avocado’s, grasgevoerd vlees, vette vis en biologische eieren. Eet vooral veel plantaardig zodat je voldoende vezels binnen krijgt voor een gezonde darmflora. Je immuunsysteem bevindt zich namelijk voor 90% in je darmflora. Vul plantaardige voeding daarom aan met lijnzaad, chiazaad, vlozaad of probiotica. Wees je ervan bewust dat dierlijke producten geen vezels bevatten. Nul.

2. Minder snelle koolhydraten, suikers en alcohol

Ik weet het, dit kan lastig zijn. De verslavende werking van bewerkte voeding uit een fabriek, vooral de combinatie zoet met vet, wordt enorm onderschat. Hetzelfde geldt voor alcohol.

Zoetigheid en snelle koolhydraten (witte rijst, bloem, pasta’s, granen) staan erom bekend dat ze ons immuunsysteem ernstig verzwakken. Dit komt onder andere doordat ze zorgen voor steeds weer pieken in onze bloed-suiker spiegel. Vermijd daarom zoetigheid, maar ook allerlei broodproducten, zoveel mogelijk. Voel eens wat dit met je doet. Dit kan echt wonderen doen voor je dagelijkse energieniveau, al binnen enkele dagen!

Je lever zorgt voor het sterk houden van je immuunsysteem. Alcohol verzwakt de werking van je lever. Daarom is het altijd verstandig om matig om te gaan met alcohol. Als je een tijdje wilt stoppen met alcohol; nu is een uitstekende tijd daarvoor! Hetzelfde geldt overigens voor stoppen met roken: er is niets wat je immuunsysteem en gezondheid zo ondermijnt als dat.

3. Vitamine C & zink

Het allereerste supplement dat ik je aanraad om te gebruiken is vitamine C . Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen en helpt je immuunsysteem om ziekteverwekkers te herkennen. Je lichaam is niet in staat vitamine C zelf aan te maken, je zult het dus uit je voeding moeten halen. Helaas zijn de hoeveelheden in onze dagelijkse voeding veel te klein. Een sinaasappel bevat slechts 50 mg vitamine C terwijl het advies is om minimaal 1000 mg per dag te nemen. Een tekort aan vitamine C kan absoluut leiden tot een slecht functionerend immuunsysteem. Vooral bij luchtwegaandoeningen en longontstekingen speelt vitamine C een belangrijke rol.

welke-supplementen

Net als vitamine C staat ook zink erom bekend dat het je immuunsysteem versterkt en een centrale rol speelt bij de aanmaak van immuuncellen. Het advies is om 20 mg per dag te nemen.

4. Vitamine D3 en vetzuren EPA en DHA

Voldoende vitamine D3 en de omega 3-vetzuren EPA en DHA zijn noodzakelijk voor het op tijd uitzetten van de immuunreactie zodat deze geen onnodige schade aanricht. D3 helpt je aangeboren immuunsysteem en T-cellen optimaal te functioneren. Het staat erom bekend dat het infecties van de bovenste luchtwegen tegen gaat.

Tip: Gebruik een supplement D3, dagelijks minimaal 2000 IE

Tip: Kies een vis-krill of algensupplement voor extra EPA en DHA, vegetariers kunnen een algensupplement nemen.

 

 

 

5. No- stress

Samen met vitamine D3 en omega 3 is ook ons lichaamseigen stresshormoon cortisol nodig om ervoor te zorgen dat de ontstekingsreactie op tijd stopt. Ook hiervoor geldt: niet te veel en niet te weinig. Heb je veel stress? Dit betekent dat je lichaam te veel van het hormoon cortisol aanmaakt.

stressreduceren

 

S

tress heeft daarbij ook een negatieve impact op je darmflora en dus op je immuunsysteem. We weten allemaal dat we gevoeliger zijn voor een griepvirus als onze weerstand laag is door een lange periode van stress. De makkelijkste manier is te focussen op alles wat je ontspanning geeft; mediteren, wandelen, yoga, sauna, ademhalingsoefeningen, lachen met vriendinnen of wat het voor jou dan ook is. Je weet zelf het beste wat jou helpt stress terug te brengen. Online zijn honderden gratis yogalessen en geleide meditaties te vinden. Nu is een perfecte tijd om daarmee te starten. Beperk je tijd op social media en vooral allerlei berichten over corona of wat je dan ook angstig maakt.

6. Mind your sleep

optimale nachtrustTijdens je slaap vinden alle herstel- en reparatiewerkzaamheden op celniveau in je lichaam plaats. Je lever is daarbij ‘s nachts verantwoordelijk voor het herstel en krachtig houden van je immuunsysteem. Belangrijk hierbij is een vast waak- en slaappatroon aan te houden, ook in het weekend. Zorg overdag voor voldoende daglicht en beweging en ’s avonds voor een donkere en koele (16- 18 graden) slaapkamer. Belangrijke tip: zorg dat je minimaal drie uur voordat je gaat slapen niet meer uitgebreid eet: spijs verteren kost je lichaam veel energie, wat ten koste gaat van herstel en reparatie van je lichaam.

7. Let’s go outside

Heb je je ooit afgevraagd waarom een griepvirus vooral in de donkere, koude maanden om zich heen grijpt en bijna nooit in de zomer? Dit komt omdat de Uv-stralen van het zonlicht ervoor zorgen dat een virus in het lichaam sneller verdwijnt en besmetting en ziek worden dus veel minder vaak voorkomt. Zorg er dus voor dat je naar buiten gaat en jezelf iedere dag blootstelt aan daglicht. Vooral als de zon schijnt en het lekker warm begint te worden!

beweging kopie 2Neem na elke 2 uur werken een pauze! Minimaal 5-10 minuten om je focus en concentratie te herpakken. Geef jezelf voldoende vocht ( 1,5 – 2 liter per dag) spring tijdens je pauze een paar keer op en neer – voordat je iets drinkt. Je energie komt los!

Pak je beweegmoment! Minimaal 30 minuten aaneengesloten bewegen per dag, het liefst buiten. Je zult merken dat de natuur zich niets aantrekt van het coronavirus, het haalt je even uit de waan van de dag. Beweging zoals fietsen, wandelen, krachttraining maar ook je ramen wassen buiten zorgt bovendien voor het vrijmaken van witte bloedcellen wat je immuunsysteem sterker maakt.

Buiten bewegen is dus dubbele winst.

8.  Powerfoods

 

KANEEL Kaneel bevat een essentiële olie die de natuurlijke weerstand versterkt, vooral bij virusinfecties. Het heeft daarbij een ontstekingsremmende werking en staat erom bekend dat het onze bloed glucosespiegel stabiel houdt. Vooral bij een griep of verkoudheid kan je dit goed inzetten: het werkt koortswerend, bevordert de spijsvertering en verhoogt de weerstand.

GEMBER Gember kan voorkomen dat virussen en bacteriën in het lichaam zich nog verder ontwikkelen. Het zijn doorgaans bacteriën die longinfecties veroorzaken nadat een virus het ziekteproces in gang heeft gezet. Gember is een krachtige ontstekingsremmer in het lichaam. Drink iedere dag een mok thee met enkele schijfjes verse gember erin.

zwanger 2

 

 

KURKUMA Laat voeding je medicijn zijn, geldt zeker voor kurkuma. Er zijn duizenden onderzoeken gedaan naar de helende werking van kurkuma. De belangrijkste werkzame stof in kurkuma is curcumine. Dit is het stofje dat ontstekingsremmend werkt, een sterke antioxidant is, antibacterieel is en zelfs giftig lijkt te zijn voor tumorcellen. Je kunt het vers kopen bij biologische winkels. Voeg het aan de schijfjes verse gember in je thee.

DONKERGROENE GROENTEN Zoals donkerrode bessen krachtige antioxidanten zijn, zijn donkergroene groenten dat ook. Eet dus liever boerenkool, spinazie of rucola dan ijsbergsla of komkommer. In deze laatste zitten nauwelijks voedingsstoffen. Gebruik ze om regelmatig een groene smoothie mee te maken, op die manier krijg je volop antioxidanten binnen.

RAUWE CACAO Wie durft te beweren dat gezond eten niet lekker is? Rauwe cacao behoort ook tot de krachtigste antioxidanten. Daarbij bevat het volop magnesium, een mineraal dat veel mensen tekort komen, en het helpt je om te ontspannen. Het is de suiker die gewone chocola ongezond maakt, niet de cacao. Maak daarom zelf gezonde cacaotraktaties van rauwe cacao of eet chocola dat voor minimaal 70% uit cacao bestaat.

9. Focus op positiviteit

werk en prive

Niets ondermijnt je immuunsysteem meer dan een lading stresshormonen in je lichaam als gevolg van angst, paniek en onzekerheid.

Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar raak niet in paniek en laat angst en stress je weerstand niet aantasten Waar ben je dankbaar voor? Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Geniet van kleine dingen. Misschien dat je nu eindelijk tijd hebt voor een vergeten hobby, het luisteren naar muziek, het lezen van een inspirerend boek, lekker in een warm bad liggen of lang telefoneren met een vriend of vriendin. Omring je zoveel mogelijk met alles wat je een goed gevoel geeft. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn! Focus op alles wat goed gaat in je leven. Dankbaarheid, liefde en vertrouwen zijn emoties die je immuunsysteem versterken!

 

 

 

 

Word ambassadeur!

Wil jij ambassadeur worden van een positieve gezondheid? Dat kan met 1 klik ! Deel deze tips, zodat we er allemaal gebruik van kunnen maken, juist nu!

 

8 + 8 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram