Eten lijkt áltijd het juiste antwoord op alles te zijn. Tijdens stressvolle momenten, uit verveling na een teleurstelling, tijdens verdriet of eenzaamheid. Herkenbaar?

Wij grijpen met z’n allen maar wat graag naar comfort-food. Je eet niet omdat je trek hebt maar omdat je wilt dat het je weer blij maakt. Helaas, blij – voor heel even. Totdat de weegschaal je weer met de neus op de feiten wijst of er ineens een muffinrand boven je broek zichtbaar wordt.

Vervolgens bekruipt je een schuldgevoel en voor je het weet tijger je weer door de keukenla op zoek naar troost: het plan is nu toch al mislukt. Stop. Wil jij ook meer grip op emo – eten? Jij kan deze momenten de baas worden. Hier volgen 4 simpele tips om in de praktijk toe te passen.

 

1. Wat is de reden

Je wilt eten. Bepaal eerst voor jezelf of het écht tijd is om je volgende maaltijd tot je te nemen of dat je graag wil eten omdat je onrustige gedachten hebt of je in een stressvolle situatie zit. Bij dat laatste is het tijd om jezelf even tot halt te roepen. Wat is er op dat moment aan de hand en wat is jouw reden om nu naar eten te grijpen? Probeer dit probleem bij de kern op te lossen en laat het eten voor wat het is. Probeer je gevoelens in kaart te brengen en zorg voor de juiste afleiding. Onthoud dat eten niet de oplossing gaat zijn. Het geeft korte rust en lange onrust.

2. Zoet = comfort

Zoet = comfort. Heb je trek in specifiek voedsel als snoep, koek of chocola? Dat kan een teken zijn van emotie-eten. Herken de signalen en zorg dat er niks binnen handbereik ligt om gedachteloos naar binnen te schuiven. Wat is het voedsel waar je snel naar grijpt als je emotioneel bent? Laat dat vooral liggen tijdens je wekelijkse boodschappen en zorg dat de fruit en groente schaal goed gevuld is.

 

3. Eet met regelmaat 

Zorg dat je geen maaltijden overslaat. Hou je aan je drie maaltijden en twee of drie tussendoortjes. Zorg dat je geen trek hoeft te krijgen en dat je continu een verzadigd gevoel krijgt. Heb je wel wat eetbehoeftes door de dag heen? Kijk dan eens of je wat kunt schuiven met maaltijden of vul deze momenten door het drinken van een glas water of het nemen van een stuk fruit.

 

4. Zoek afleiding

Zoek andere troost. Laat de koekjestrommel voor wat het is. Geef aandacht aan je emoties op een andere manier. Haal eens een paar keer diep adem. Ga even rustig zitten, en pak een glas water. Wees lief voor jezelf met een mooie aankoop, ga sporten of maak een wandeling als je vol frustratie zit. Pak pen en papier, schrijf alles van je af op verdrietige momenten. Dat lucht een stuk meer op dan het eten van troost-voedsel, waar je je alleen maar schuldiger over gaat voelen.

Mocht je nog vragen hebben dan kan je deze gerust stellen door een e-mail te sturen aan marianne@lifestyleconsultancy.nl 

Wil je meer weten over emotie -eten? Wil je afvallen maar weet je misschien niet zo goed hoe? Heb je vragen over gezonde voeding of eetmomenten? Stuur een e-mail naar marianne@lifestyleconsultancy.nl of wil het contactformulier in met je gegevens. We nemen zo snel mogelijk contact met je op. We kijken uit naar je bericht.

14 + 8 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram