Ze komen eraan: de donkere dagen. Voor de één een heerlijke tijd om te cocoonen, bij de ander slaat de stemming helemaal om.

Fijn of niet, bijna iedereen ervaart tijdens de wintermaanden een gebrek aan energie.

Het gebrek aan minder daglicht zorgt ervoor dat ik ook overdag veel minder energie heb dan in de zomer. Herkenbaar? Verzet je niet, beweeg mee met het seizoen. Hieronder volgen 9 praktische tips voor elke dag.

1. Slaap niet teveel

Je biologische klok raakt in de war van het tekort aan zonlicht, waardoor je erg moe kunt worden. Toch is het belangrijk om niet toe te geven aan de behoefte om extra te slapen. Daardoor raakt je biologische klok alleen maar meer van slag. Ga daarom in de winter gewoon op dezelfde tijden naar je werk als in de zomer (als je dat al zelf kunt bepalen).

2. Buiten

Ook al schijnt de zon nauwelijks en is het hartstikke koud, elke UV-straal is meegenomen. Ga in je lunchpauze daarom zoveel mogelijk naar buiten en haal ook tussendoor af en toe een frisse neus. Daar heeft je baas of je zelfbaas uiteindelijk ook profijt van.

3. Extra vitamine D

Het is algemeen bekend dat vitamine D helpt tegen depressie. Aangezien de winter-dip een lichte vorm van depressie is, helpt wat extra vitamine D ook om de winterblues te voorkomen. Het beste is om vitamine D uit zonlicht te halen.

Lukt dat niet, dan kun je een supplement in de vorm van olie of tabletten nemen. En ook voeding als levertraan, vis (zalm, tonijn en makreel) en rauwe witte paddenstoelen bevatten vitamine D.

4. Eet gezond

Juist als een winterdip op de loer ligt, heeft je lichaam extra vitamines en mineralen nodig. Geef niet toe aan de behoefte aan fastfood, snelle koolhydraten (pizza, koek, taart, vette broodjes) en geraffineerde suikers (snoep, koekjes) Die zorgen voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel, wat een nadelig effect heeft op je hersenen. Dat kan het sombere gevoel versterken. Dus laat de haast onweerstaanbare vette happen en snoep uit de automaat in de bedrijfskantine staan en ga voor gezondere alternatieven!

5. Vrolijk jezelf op

Doorbreek de neiging om je meer en meer terug te trekken door leuke sociale activiteiten in te plannen. Dus sla die meet-up met je collega’s niet over en vrolijk jezelf op met zonnige deuntjes, verse bloemen op je bureau en een fotocollage van je zomervakantie op je werkplek. Het werkt echt!

6. Sport extra

Juist. Daar heb je in de winter dus vaak he-le-maal geen zin in. Toch doen! Regelmatig bewegen zorgt namelijk dat er endorfine vrijkomt, waardoor je mentaal en fysiek weer een boost krijgt. Als je de lunchpauze gebruikt om buiten een flinke wandeling te maken of hard te lopen, sla je twee vliegen in één klap.

8. Relax

Wees extra alert op (emotionele) stress. Tijdens de donkere maanden kun je stress waarschijnlijk minder goed handelen. Om de stress te verminderen, kun je een rustige plek opzoeken, goed adem te halen, de natuur opzoeken, het van je afschrijven in een dagboek of mediteren of yoga beoefenen.

Advies & begeleiding

Voel je je somber? Heb je minder behoefte aan sociale contacten? Ben je heel prikkelbaar, voortdurend moe en voel je je ondanks extra slaap niet uitgerust? Heb je trek in veel zoetigheid en koolhydraten? Neemt je gewicht toe? Heb je minder interesse in de dingen om je heen en minder zin in seks?

Signaleren is de eerste stap. Het is tijd voor verandering. Ga in gesprek met een professional, je huisarts of coach.

 

Overweeg je een update van je leefstijl? Wij helpen je graag verder. 

Fit om te presteren, je lijf in balans, minder stress ervaren, lekker in je vel zitten, mentaal meer rust, gewicht verliezen, leren ontspannen,  meer focus ervaren.  

Verschillende mensen, verschillende wensen.  En toch hebben bovenstaande invalshoeken allemaal invloed op elkaar. Wil jij hier graag meer over weten? Je bent van harte welkom voor een vrijblijvende kennismaking. 

11 + 4 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram