Er zijn fases in je leven dat je jezelf ineens heel vaak tegen komt, en dan niet altijd in positieve zin… Tijden van onzekerheid, veel twijfelen over keuzes die je wilt maken, uitdagingen ontwijken, het leven van anderen als maatstaf nemen, perfectie als prioriteit stellen, altijd voor anderen bezig zijn… Herkenbaar?

Deze momenten slurpen je kostbare energie op en helpen je vaak niet verder met dat wat jij eigenlijk ECHT belangrijk vindt en wilt bereiken in je leven. 

Onlangs las ik een geweldig goed boek dat je precies verteld wat je kan doen om jezelf niet te blokkeren maar juist richting te geven. Het boek is geschreven door Amy Morin een psychotherapeute. Ze laat je zien welke stappen je kan zetten om mentaal sterker te worden!

Ik heb de 13 tips samengevat en voor jou op een rij gezet. Pas ze  toe, pak die winst!

lezen

1 Jezelf vergelijken met anderen

Al scrollend op Instagram of in gesprek met vriendinnen of vrienden vergelijken we onszelf vaak onbewust met andere sterke persoonlijkheden. Maar bekijk het eens zo: elke minuut die je besteedt aan het vergelijken van jouw leven met dat van iemand anders, zijn zestig seconden die je óók had kunnen besteden aan het najagen van je eigen doelen en dromen.

2 Perfectie nastreven

De ironie van perfectie is dat het nastreven ervan stress oplevert, waardoor je juist minder gaat presteren. Het is prima om de lat hoog te leggen, maar overdrijf het niet.

3 Kwetsbaarheid als zwakte zien

Het is echt geen teken van zwakte als je om hulp vraagt, eerlijk bent over waar je niet zo goed in bent of toegeeft dat je de wijsheid niet in pacht hebt.

4 Zich tegen laten houden door twijfel en onzekerheid

Wil je brein je weer eens doen geloven dat je niet goed, slim of capabel genoeg bent? Trap er niet in. Laat je niet leiden door twijfels en onzekerheden: je kunt veel meer dan je jezelf wijsmaakt.

5 Overal te veel over nadenken

Als je gebeurtenissen en mogelijke (doem)scenario’s steeds maar weer in gedachten doorneemt en analyseert, kost dat alleen maar nodeloos veel tijd en energie.

Heb ik stress

6 Terugdeinzen voor uitdagingen

Moet je een moeilijk gesprek voeren of krijg je een promotie aangeboden die voor jouw gevoel te vroeg komt? Als je uitdagingen uit de weg gaat, kom je nergens. Kijk je angst in de ogen en ga de uitdagingen die op je pad komen stap voor stap aan. Reken maar dat je zelfvertrouwen er een boost van krijgt.

7 Bang zijn om de regels te breken

Meisjes wordt vaak al vroeg geleerd dat het belangrijk is om welgemanierd en beleefd te zijn. Maar voel je vooral niet verplicht om alles volgens het boekje te doen, alleen omdat het ‘zo hoort’. Regels zijn er om gebroken te worden, nietwaar?

8 Anderen naar beneden halen ten voordele van zichzelf

Weersta de verleiding om de minpunten of fouten van een ander te benadrukken zodat jij zelf beter uit de verf komt. Echt succesvolle en sterke vrouwen steunen andere vrouwen. Zélfs hun concurrenten. 

9 Hun potentie laten beperken door de mening van anderen

Heeft iemand je ooit verteld dat je nergens goed voor bent? Is er alweer een promotie aan je neus voorbij gegaan? Andere mensen kunnen jou alleen in je potentie beperken als jij dat toelaat. Geloof in jezelf en laat je niet tegenhouden door afwijzing of kritiek.

10 Zichzelf de schuld geven als er iets fout gaat

Verantwoording nemen voor je fouten is belangrijk, maar waak ervoor dat je jezelf geen verwijten blijft maken. De gedachte ‘ik heb een slechte keuze gemaakt’ is vele malen productiever dan ‘ik ben een slecht mens’ of ‘ik doe altijd alles fout’.

11 Hun mond houden

Vind jouw stem en zeg wat je te zeggen hebt: je verdient het om gehoord te worden.

12 Bang zijn om zichzelf opnieuw uit te vinden

Met de tijd veranderen je persoonlijkheid, prioriteiten en waarden. Dus waarom zou jij zelf niet ook mogen veranderen? Jezelf opnieuw uitvinden speelt een belangrijke rol in je persoonlijke groei.

13 Niet uit durven komen voor hun succes

Veel mensen hebben moeite met het in ontvangst nemen van complimenten omdat ze bang zijn arrogant over te komen. Nergens voor nodig. Als je ergens hard voor gewerkt hebt, verdien je daar ook de credits voor. Zeg de volgende keer vriendelijk ‘dankjewel’ en wees trots op wat je bereikt hebt.

Spread the word, je bent welkom om dit bericht te delen via Social Media, zo helpen we elkaar verder!

We kijken uit naar je bericht!

12 + 11 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram