Op zoek naar energie en nieuwe hersencellen? Ga bewegen! Wij zijn als mens ontworpen om te bewegen en ons brein snakt ernaar, zo blijkt uit recente onderzoeken. Dus pak je kans, juist nu! Je lichaam is je super dankbaar en je krijgt er heerlijke energie voor terug.

 

Waarom bewegen? Check: bewegen remt hoge ontstekingswaarden in het lichaam, activeert je brein, activeert je immuunsysteem, optimaliseert je darmflora, verbetert je waak-slaap ritme, verbetert je concentratie en niet onbelangrijk het helpt je op gewicht te blijven.

 

Onvoldoende beweging is een risicofactor voor onder andere hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, diabetes type II, osteoporose, angst, depressie en zelfs dementie. Dus ga voor die 30 minuten per dag, iedere dag en juíst als je geen zin hebt. Als je terugkomt van het bewegen, zul je denken: waar is die vermoeidheid gebleven?

Hieronder volgen een aantal waardevolle tips en handvatten die jou gaan helpen om beweging te integreren in je leefstijl!

 

  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordelen.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en bot-versterkende activiteiten.
  • Voorkom veel stilzitten.

 

1. Meer energie in je lijf

beweging kopie 2

Bewegen geeft een fit en energiek gevoel. De spieren in je lichaam en de bloedsomloop worden gestimuleerd, waardoor je lijf meer zuurstof binnen krijgt. Frisse lucht happen laat letterlijk de energie stromen.

Tip: Bewegen is niet hetzelfde als sporten bij een club of vereniging. Probeer elke dag ‘gewone’ dingen te doen in de buitenlucht. Fiets naar de supermarkt, wandel tijdens de lunch en maak ’s avonds na het eten een rondje.

 

2. Meer rust in je hoofd

Sporten geeft niet alleen meer energie, het geeft ook rust. In plaats van te verdrinken in je gedachten als je in de auto zit of in bed ligt, kun je tijdens het sporten, wandelen of fietsen je maar concentreren op één ding, hierdoor kan je beter relativeren en dat geeft rust in je hoofd. Het laat zorgen naar de achtergrond verdwijnen.

bos

Tip: In het weekend is het verleidelijk lekker lui te doen. Maar ga voor (of na) die lekkere, Netflix sessie ook iets actiefs doen.

 

3. Een frissere huid

Bewegen is goed voor je huid: die wordt minder dof en gaat meer stralen. Dat komt doordat de bloedcirculatie er beter van gaat stromen. Hierdoor ziet je huid er gezonder en frisser uit.

water

Tip: Drink tijdens het bewegen voldoende water. Zo krijgt je huid genoeg vocht binnen. Drink 1,5-2 liter water per dag.

4. Een strakker figuur

Wie regelmatig beweegt, houdt de spiermassa op peil. Vooral tijdens het afvallen is dit belangrijk, want bij afvallen verlies je niet alleen vet, maar ook spierweefsel. Door te bewegen blijft je figuur in vorm.

Tip: Wil je snel afvallen? Sport dan niet te intensief. Bij matig – intensief bewegen is de vetverbranding het hoogst. Ga bijvoorbeeld wandelen in plaats van hardlopen.

 

5. Een betere conditie

Iemand met een goede conditie is minder snel buiten adem. De norm is dagelijks een halfuur te bewegen. Probeer dit voor jezelf uit en doe dit stap voor stap als het voor jou een uitdaging is.

sport man

Tip: bijvoorbeeld week 1: 2 keer per week bewegen, week 2 : 3 keer per week bewegen, week 3: 5 keer per week enz.  Maak het leuk, wissel wandelen en fietsen bijvoorbeeld met elkaar af.

6. Wissel staand en zittend werken af

Heb je de mogelijkheid om je werk staand en zittend uit te voeren? Doe dit dan. Door bijvoorbeeld om het uur te gaan staan of zitten beweeg je al veel meer. Voor het staan heb je bijvoorbeeld je buikspieren en benen veel meer nodig dan het zitten. Dit heeft alles te maken met het houden van je evenwicht.

7. Gebruik een fitnessbal als stoel

Zo’n joekel van een bal. Je kent ze vast wel. Deze kan je ook gebruiken als stoel.  Het is lekker zacht, maar ook met zo’n bal ben je stiekem toch heel hard bezig om je evenwicht te bewaren en lichaam aan het werk te zetten. Top idee!

8. Actie in de tent

Kies actief. In plaats van passief, je telefoon te checken of Netflix sessies met je billen op een stoel of bank. Sta op, en kom in beweging. Maak een mooie wandeling, stap op je fiets of ga een rondje hardlopen. Let’s go! Ik beloof je, je lichaam is je super dankbaar en je krijgt er heerlijke energie voor terug.

9. Geniet van beweging en beweeg samen – op gepaste afstand!

Het belangrijkste: geniet ervan! Een loopsessie wordt extra leuk dankzij een mooie route, een zonsondergang, muziek, interessant gezelschap, de lente, of onverwachte gebeurtenissen. Geen wandeling is hetzelfde!

 

stressreduceren

10. Maak een sport van meer beweging

Ga overal mogelijkheden tot extra beweging in zien. En vergeet niet goed adem te halen tijdens je beweegmoment! Ga de ramen lappen. Ga stofzuigen. Ga dweilen. Ga de tuin in. Ontwikkel groene vingers. Klim in een boom. Doe elke dag een dansje.

Bijkomend voordeel van al deze dingen is ook nog dat je humeur er van opknapt. Naast je 30 minuten matig-intensief bewegen is het een uitstekend idee om deze extra beweeg momenten toe te voegen!

#Have fun!

 

 

 

Contact

Kom in contact.

 

15 + 7 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram