Wist jij dat je sociale netwerk invloed heeft op je gezondheid?

Uit onderzoek is gebleken dat de 1,5 meter samenleving niet bepaald bijdraagt aan onze sociale wensen. Eens, we moeten concessies doen, en we ervaren allemaal sociale jeuk en verlangen naar de mensen van wie we houden, maar anderzijds is dit ook een kans.

Een kans om te kijken wat jij in je sociale web hebt gevangen de afgelopen jaren, en daar een voorjaarsschoonmaak op los te laten. Jouw sociale netwerk beïnvloedt namelijk je gezondheid zonder dat je daar misschien weet van hebt.

Ik ga je er meer over vertellen, het is fascinerend hoe het werkt.

De vraag is: van wie krijg jij energie? En waar zitten de emotionele zuignappen? Het is de moeite waard om je vergrootglas erbij te pakken. Want gezonde relaties hebben een beschermend effect op gezondheidsproblemen blijkt uit diverse onderzoeken.

Maar, wat zijn gezonde relaties? Draai je sociaal winst of verlies? Hier volgen 6 handige tips die je direct antwoorden gaan geven.

 1. Ken jij ze ook?
  Je vertelt iets en de ander heeft direct al een oordeel klaar. Gooit dat er ook meteen uit, zonder door te vragen aan jou of hij of zij goed heeft begrepen wat je nou precies bedoelde. Soms zelfs nog vóórdat je uitgesproken bent en jij nog halverwege een zin bent.
  Die ene vriend of vriendin bij wie je je achteraf altijd bekaf voelt, omdat ze alle energie uit je lijkt te zuigen.
  Je weet inmiddels dat het minder goed gaat met haar en daarom wil je haar niet ‘in de steek’ laten. Maar tjonge… wanneer je afscheid neemt van elkaar neem je jezelf voor om wat minder vaak af te spreken. Maar als ze je belt, voel je je direct weer geroepen om meteen in je agenda te kijken….
  Je bent ergens op een feestje gezellig in gesprek en iemand vraagt naar jouw mening over iets?! Jij steekt enthousiast van wal maar gaandeweg merk je dat die ander helemaal niet geïnteresseerd is in jouw mening. Maar eigenlijk alleen op zoek was naar een opening om zijn of haar eigen mening te kunnen deponeren.
  Personen die overal het ‘zware’ van in zien… ‘Zeuren om het zeuren’. In alles het negatieve zien… Weinig inspirerend. Voor zichzelf niet, maar beslist ook niet voor jou.
   stress
  2. Wie zijn jouw inspirators?
  Inspiratie. Voedsel om vooruit te komen. Uniek te zijn. Succesvol te zijn. Dat zijn de mensen die vertellen hoe ze naar het leven kijken, en hoe ze hun leven leiden. Waarvan je voelt: ‘ohhh… dat is gaaf! Zo had ik er nog niet eerder naar gekeken`. Mensen waar je blij van wordt. Waardoor je geïnspireerd raakt. Omdat ze bijvoorbeeld buiten ‘vaste kaders’ durven denken, je nieuwe inzichten geven en soms een schop onder je kont.
  Durf selectief te zijn. Er zijn namelijk personen die jou stimuleren een betere versie van jezelf te worden. Maar er zullen ook altijd mensen zijn die je als het ware klem zetten en veel energie kosten en niet vooruit helpen.
  3. Hoeveel personen heb jij in je leven die naar je luisteren, zonder oordeel?
  Mensen die oprecht benieuwd zijn naar wie jij bent.
  Door vragen om jou beter te leren kennen en je te begrijpen. Willen weten wat jouw normen en waarden zijn.
  Welke doelen jij nog voor jezelf hebt.
  Je stimuleren dátgene te doen, waar jij gelukkig van wordt.
  Oprecht met je mee denken, wanneer je over jouw dromen en verlangen vertelt. De juiste vragen daarover stellen, waardoor je meer mogelijkheden ziet. Je alle geluk van de wereld gunnen en met je mee zouden stralen op het moment dat jij hebt bereikt wat je graag wilt.
  Je onderweg motiveren. Aanmoedigen wanneer je het moeilijk hebt. Houd deze mensen dichtbij je.

  energie

  4. Soultribe
  Hoeveel mensen heb jij om je heen die daadwerkelijk in jou geloven en je aanmoedigen? Schrijf ze op en bedank ze! Nu is de tijd!
  4. Your karma, is your menu
  Wil je respect ontvangen? Geef je respect aan je omgeving. Wil je tijd en ruimte om te ontdekken en te ervaren? Geef je omgeving dezelfde kansen om te groeien en te ontdekken. Geef je omgeving precies dat, wat jij zelf ook nodig hebt! Test het voor jezelf uit, het werkt echt! Een slimme reminder: your karma, is your menu.
  5. Bye Bye
  Ja, je bent een mens, je leeft, je valt, je staat op, maakt keuzes en beweegt constant, daardoor verschuiven ook je sociale behoeftes. Je leert en groeit en gaandeweg sla je een andere weg in. Wees niet bang om sommige relaties los te laten. Als je een relatie los laat heb je weer een plek vrij om een nieuwe relatie aan te gaan die je wellicht nieuwe inzichten kan geven. Zie het als een sociale trein, de een stapt uit, de ander stapt in.

  geen stress

  6. Vis in het water
  Het is belangrijk dat jij je als een vis in het water voelt in je sociale kring. Heb jij nou het gevoel dat je door je sociale relaties of een aantal daarvan geblokkeerd wordt in je denken en doen? Voel jij je leeg en onbegrepen na een contactmoment? Geef simpelweg minder aandacht aan deze relaties, ze helpen je op dit moment niet verder.

  Wees selectief en je zal merken dat het je veel sociale energie gaat opleveren!

Contact

Ben je op zoek naar een helder verhaal en praktische tips over gezonde voeding, effectief ontspannen, minder negatieve stress, stoppen met emotie-eten, meer rust in je hoofd? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Juist nu is de tijd om voor jezelf te kiezen, we staan op ‘gepaste afstand’ klaar om jou te ondersteunen. Het speciale Happy & Healthy pakket is samengesteld om je direct op weg te helpen.

2 + 6 =

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram